Exponentiële groei-versnelling

Omdat innovatieve producten steeds complexer worden en uit meerdere multidisciplinaire doorbraaktechnologieën zijn samengesteld, is het van het grootste belang dat gespecialiseerde MKB bedrijven uit de Maakindustrie intensief met elkaar en met kenniscentra samenwerken om die producten zo snel mogelijk naar de markt te brengen.

Met dank aan de Singularity University zijn er een aantal doorbraaktechnologieën (disruptive technologies) benoemd. Hieronder treft u overzicht aan van een aantal innovaties die u zeker zullen inspireren bij de productontwikkeling. Kijk maar eens naar de bijhorende video’s en laat u inspireren hoe ver de technologische industrie op dit moment al is.

Wetenschappers uit de biotechnologie zijn al erg ver met de ontleding en “reparatie” van het menselijk lichaam.

Zo wordt er hard aan gewerkt om DNA structuren met een afwijking via nano-technologische robotjes te repareren. Kijk maar eens naar deze video.

De hersenen zijn nog één van de meest onbegrepen organen van het menselijk lichaam. Toch werken honderden wetenschappers samen om de werking van het brein beter te doorgronden.

Kijk en luister naar het inspirerende verhaal van deze wetenschapper en de prachtige beelden.

Met Nanotechnologie worden nieuwe materialen ontdekt. Eén van de moderne materialen is grafeen, een bijzondere koolstoflegering. Het materiaal wordt onder andere ingezet om van zeewater drinkwater te maken.

Kijk maar eens naar deze volgende inspirerende video.

Energietransitie is een belangrijk item. Weg van de fossiele brandstoffen en op naar de duurzame energiebronnen. Waterstof zal een belangrijke rol gaan spelen in de mobiliteit.

Na het tijdperk van elektrisch rijden, zijn de eerste waterstofauto’s al op de Nederlandse wegen. Nieuw is dat er serieuze plannen zijn om tussen Leeuwarden en Groningen een waterstoftrein te laten rijden. Zo ziet dat eruit...

De pacemaker heeft als functionaliteit om het hart aan de gang te houden. Door integratie van nieuwe technologie wordt het mogelijk om een hartpatiënt tevens zo snel mogelijk naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te navigeren.

Nieuwsgierig naar de nieuwe vormen van smartphones die al bestaan? Kijk dan naar eens naar deze video.

Sensoren zijn natuurlijk niet meer weg te denken uit zowel de productieomgeving als uit de woonomgeving. Denk maar aan smart cities, domotica, gaming, toegangssystemen voor mens en dier. Allerlei unieke kenmerken van de mens, zoals vingerafdruk en irissen worden ingezet.

Nieuw is dat er tegenwoordig ook kneedbare sensoren zijn. Kijk maar eens naar dit filmpje.

In deze video een futuristisch oplossing voor personenvervoer door de stad.

Had u al van de Transit elevated bus gehoord? Kijk maar eens naar deze video:

Bekend is dat 3D printing van kunststoffen en metalen voorwerpen de logistieke markt en businessmodellen sterk veranderen.

Huzarenstukje op dit moment is het 3D printen van een metalen V8-motorblok in combinatie van meerassig frezen. Kijk maar eens naar deze video:

Wist u dat drones reeds worden ingezet voor pakketbezorging?

Een golfbaan biedt haar golfers bijvoorbeeld als dienst aan dat zij versnaperingen via hun mobieltje kunnen bestellen en laten afleveren op de plaats waar ze op dat moment spelen. Natuurlijk wordt de drone ook ingezet om mensen te transporteren. Kijk maar eens naar deze video.

4D printing

Overigens zit de volgende ontwikkeling er al weer aan te komen: 4D printing, waarbij het materiaal na het printen, en daarna warm te maken of energie toe te voegen, andere vormen aan gaat nemen. Zo kunnen zelf vouwbare constructies worden gemaakt. Er is echter ook al een voorbeeld van 4D printing waarbij het een “geheugen” component aan het printmateriaal wordt toegevoegd. Zie hier een voorbeeld van een eerste dempingssysteem dat zo wordt gemaakt.

Het begrip kunstmatige intelligentie bestaat al langer. In veel gevallen komt het erop neer dat robots taken van mensen gaan overnemen en waarbij tevens intelligentie nodig is.

Hoewel dit één van de vele voorbeelden is, ziet u in deze video u hoe ver de wetenschappers van Boston Dynamics op dit moment al zijn.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft recent een mooi rapport opgeleverd over Robotics in the Netherlands. Hierin wordt duidelijk welke soorten robots er allemaal zijn en voor welke toepassingen ze worden ingezet. Het rapport kunt u hier als pdf downloaden. Maar er zijn natuurlijk ook fantastische filmpjes over robottechnologie. Kijkt u maar eens naar deze compilatie.

Dit is wat we doen

Verbinden

Innoveren

Organiseren